top of page

Is een uitvaartverzekering haar geld waard?

Een gemiddelde begrafenis kost in ons land gemiddeld 5.000 EUR, en kan gemakkelijk oplopen tot 7.000 EUR. Dat is een groot bedrag als u dat in een keer moet ophoesten.

Met een specifieke uitvaartverzekering hoeven uw nabestaanden zich geen zorgen te maken over de financiële afwikkeling van uw uitvaart. Daarnaast bieden de meeste verzekeraars ook bijstand aan de nabestaanden.


Wat is een uitvaartverzekering?

Bij het overlijden betaalt de verzekeraar een bedrag uit aan de begunstigde. Dat kan een familielid zijn, een erfgenaam of de begrafenisonderneming.

Een uitvaartverzekering is meer dan een zuiver financiële zaak. De dienstverlening en de bijstand zijn zeker even belangrijk. Afhankelijk van de verzekeraar zijn extra diensten voor de nabestaanden inbegrepen, zoals telefonische opvang, repatriëring, hulp bij de administratieve rompslomp en psychologische bijstand.


Uit onderzoek blijkt dat het aantal uitvaartverzekeringen stijgt en dat 16 tot 17 procent van de Belgen over zo'n polis beschikt.


Voor wie is een uitvaartverzekering zinvol?

De verzekering is interessant voor wie zijn vermogen heeft uitgedeeld aan erfgenamen, voor wie al zijn middelen naar een langdurig verblijf in het rusthuis ziet vloeien en voor wie in onenigheid leeft met zijn erfgenamen of wie vreest dat zij onderling ruzie krijgen.

Of voor wie er simpelweg zeker van wil zijn dat hij de uitvaart krijgt die hij wil.


Zeker bij complexe gezinssituaties is een uitvaartverzekering aan te raden. In een samengesteld gezin organiseert de nieuwe partner vaak de uitvaart, maar ontvangen de kinderen uit een vorige relatie de erfenis. Als u een uitvaartverzekering afsloot, moet uw partner niet bij de kinderen aankloppen om de uitvaart te betalen. Zo vermijdt u pijnlijke discussies en familieruzies.


Hoeveel kost zo’n verzekering?

U moet eerst uitmaken hoeveel geld u aan uw uitvaart wil besteden en tot welke leeftijd u wil betalen. Met die gegevens bepaalt de verzekeraar hoeveel u per maand, per trimester, per semester, per jaar of in één keer betaalt. Hoe jonger u bent, hoe lager de premie.

Het kapitaal staat vast tot u sterft. Dat lijkt een beetje op sparen, maar het is een verzekering. Als u sterft voor alle bijdragen door u zijn betaald, dan krijgen uw nabestaanden toch het volledige bedrag waarvoor u verzekerd was.


Vooral jonge gezinnen kunnen baat hebben bij een uitvaartverzekering, omdat ze doorgaans minder spaargeld hebben. Bovendien is hun risico beperkter, waardoor de premies lager liggen.


Hebt u bijkomende vragen omtrent een uitvaartverzekering?


Contacteer ons via 052/20.00.80 of info@vivaverzekeringen.be.


Met vriendelijke groeten,


Vincent Vannieuwenhuysen

Bestuurder B.V. VIVA


Comments


bottom of page