top of page

Zorg voor je naasten, ook na je overlijden

Financiële gemoedsrust creëer je op allerlei manieren. Van hospitalisatieverzekering tot omnium voor je wagen en schuldsaldoverzekering. Niettegenstaande die laatste de hypotheek aflost bij een overlijden van één van de partners, blijven andere maandelijkse kosten gewoon verderlopen. Met mogelijks grote financiële gevolgen. We praten je bij over de voordelen van een overlijdensverzekering.


Belgen anticiperen graag op tal van situaties. Zo is een omniumverzekering net als een reisbijstands- of hospitalisatieverzekering alom populair. Ook de schuldsaldoverzekering is goed ingeburgerd – en meestal zelfs een vereiste bij het afsluiten van een woonkrediet. Hiermee wordt de hypotheek (deels) ingelost als één van beide partners komt te overlijden. Maar wat met terugkerende uitgavenposten, zoals o.a. nutsvoorzieningen, boodschappen, kinderopvang, studies en vervoer? Vaak zijn we ons niet bewust van de financiële impact als één van de kostwinners wegvalt. Een overlijdensverzekering biedt in dit geval bescherming, en bijgevolg dus ook financiële gemoedsrust.

Wat is een overlijdensverzekering?

Een overlijdensverzekering is een soort levensverzekering die je afsluit voor een bepaalde duur. Kom je te overlijden tijdens die periode, dan ontvangt jouw begunstigde een vooraf bepaald bedrag. Er zijn 3 belangrijke factoren bij het afsluiten van een overlijdensverzekering.

  1. Duur Kies de looptijd van de overlijdensverzekering. Dit kan een bepaalde periode zijn, bijvoorbeeld tot de kinderen zijn afgestudeerd, of het kan ook levenslang.

  2. Bedrag Bepaal het verzekerde bedrag dat de begunstigde ontvangt na jouw overlijden.

  3. Begunstigde Duid de begunstigde(n) aan. Je kan één begunstigde aanduiden die het volledige kapitaal krijgt of je kan het bedrag ook verdelen over meerdere begunstigden.

Geen overbodige luxe

Door een overlijden te verzekeren, verzeker je tegelijk de toekomst van wie je lief is. De overlijdensdekking is eenvoudig, toegankelijk (kost vaak beduidend minder dan een omniumverzekering voor je wagen) en wordt opgesteld op maat van jouw situatie. Bovendien kan ze het verschil betekenen tussen gemoedsrust en ernstige financiële problemen.

Enkele voordelen:

  • Behoud van de levensstandaard (kinderopvang, boodschappen, vervoer …)

  • Betaling van studies van de kinderen

  • Aflossing van het woonkrediet

  • Dekking van de erfbelasting

  • Betaling van eventuele erfbelasting op een niet-geregistreerde schenking

Fiscaal aantrekkelijk voor zelfstandigen

De overlijdensverzekering verzekert het voortbestaan van je zaak. Bij een overlijden, krijgt je bedrijf het nodige kapitaal om bepaalde kosten te dekken. Bovendien kan je vennootschap de premie betalen en is de overlijdensverzekering fiscaal aftrekbaar als beroepskost.

Ga het thema niet uit de weg

Praten over de dood is geen pretje. Het is dan ook begrijpelijk dat dit onderwerp liefst wordt vermeden. Erover praten bewijst echter dat je om je naasten geeft. Want wat gebeurt er met hen als jij er niet meer bent? Een overlijden haalt niet alleen emotioneel je gezin overhoop, maar kan ook financiële kopzorgen met zich meebrengen. Bij VIVA adviseren we u graag verder op kantoor.

Yorumlar


bottom of page