top of page

Veilig de weg op? Denk aan je autoverzekering!

In januari was het de 100ste editie van het Autosalon, voor velen dé plek om weg te dromen bij blitse bolides en er de nieuwste autotechnologieën van dichtbij te ontdekken. Wie al overtuigd is en een wagen kocht, gaat best goed verzekerd de weg op. We zetten daartoe even de mogelijkheden op een rijtje.


Van ronkende bolides over zuinige lichte bedrijfsvoertuigen en tweewielers: de honderdste editie van het Brusselse Autosalon zit erop. Ben je fan van een klassieke grijze berline of hou je meer van een funky, elektrische stadswagen? Smaken – en ook auto’s – verschillen. Over veiligheid en het belang van een goede verzekering valt echter niet te twisten. We adviseren je daarom graag omtrent alle weetjes, van de verplichte autoverzekering tot full-omnium.

Basics bij de autoverzekering

Start met de enige wettelijk verplichte verzekering: de Burgerlijke aansprakelijkheid (BA). Deze BA-verzekering dekt materiële en lichamelijke schade aan derden. Schade aan je eigen auto is hiermee echter niet verzekerd.

Wil je naast deze verplichte verzekering toch ook schade aan je eigen auto laten verzekeren, dan is een bijkomende verzekering een must. Een belangrijke factor hierbij is de te verzekeren waarde. Voor die waarde vertrekken we meestal vanuit de cataloguswaarde of factuurwaarde.

Wegwijzer bij omnium

Ben je de trotse eigenaar van een nieuwe of recente wagen? De eerste jaren is een volledige omniumverzekering zeker aangeraden. Met zo’n full omniumverzekering ben je beschermd bij schade aan je auto, maar moet je wel rekening houden met een vrijstelling – ook gekend als de franchise of ‘eigen risico’.

Die vrijstelling houdt in dat je zelf een deel van de herstelkost betaalt. Zo’n franchise moet bestuurders dus aanmoedigen om veilig de weg op te gaan. We onderscheiden drie verschillende soorten vrijstellingen.

  • Vaste vrijstelling: als verzekerde betaal je zelf een vast bedrag bij een schadegeval (bv. € 750). Is de schade groter dan die vrijstelling, dan krijg je de rest van het bedrag bovenop je vrijstelling uitbetaald.

  • Engelse vrijstelling: hierbij wordt je vanaf een bepaald bedrag (drempelbedrag) volledig terugbetaald (bv. je drempelbedrag is € 750). Bedraagt je opgelopen schade meer dan het drempelbedrag, dan recupereer je het volledige schadebedrag, al vanaf de eerste euro. Is de schade kleiner dan het drempelbedrag van de Engelse vrijstelling, dan komt de verzekeraar niet tussen.

  • Flexibele vrijstelling: het bedrag van je vrijstelling kan variëren. Is de tegenpartij gekend, dan is de vrijstelling bv. € 0. Bij een niet-gekende tegenpartij (denk maar aan een muurtje, paaltje of gracht) bedraagt de vrijstelling bv. € 700.

Bij een omniumverzekering kun je de duur van de afschrijving kiezen. De waarde van je wagen daalt vanaf de eerste dag op de weg. Maar in de verzekeringen kan je ervoor kiezen deze gedurende 6, 12, 24 of 36 maand te behouden. Pas daarna start er een afschrijving en zal de verzekerde waarde dalen.

Mini-omnium: kies een waarborg

Liever geen full omniumverzekering en dus geen volledige dekking? Dan kun je kiezen voor een gedeeltelijke of mini-omniumverzekering. Hiermee is het voertuig enkel beschermd tegen brand, diefstal, glasbraak en natuurkrachten (bv. stormweer of hagel). Hier is geen vrijstelling van toepassing.

Een oplossing op maat van elke bestuurder

We hopen dat je veel veilige kilometers mag afleggen. Toch een ongeval of pech onderweg? Dan zal je merken dat een goede verzekering cruciaal is. Er bestaan tal van formules om gerust de weg op te gaan. Contacteer ons voor meer informatie. Samen bepalen we de gepaste dekking! Later informeren we jou nog over de andere mogelijke uitbreidingen zoals een bestuurdersverzekering of een bijstand!

Comentários


bottom of page