top of page

Waarom pensioensparen zo voordelig kan zijn!

Wanneer je na een mooie loopbaan op pensioen vertrekt, is je pensioensuitkering op dat moment je enige inkomen. Dit zal er in zeer weinig situaties voor zorgen dat je jouw normale levensstandaard kan aanhouden. Begin daarom nu al met pensioensparen en bouw je eigen pensioen verder op! Een pensioensparen-verzekering behoort tot de grote familie van de levensverzekeringen.

Sparen is écht voordelig Pensioensparen is erg voordelig. Dit vooral omdat je een fiscaal voordeel krijgt op het jaarlijks bedrag dat je spaart. We leggen het even uit:

  • Spaar je het maximaal bedrag van 990 euro: dan heb je een belastingsvoordeel van 30% en trek je dus 297 euro terug van de belastingen.

  • Spaar je meer dan het maximaal, dan krijg je op 1.270 euro een belastingsvoordeel van 25%. Dit bedraagt 317,5 euro.


Tak 21 vs. tak 23 Als je kiest voor een tak 21, dan kies je voor zekerheid. In deze tak spaar je jouw geld met een op voorhand afgesproken interestvoet. Wie meer geneigd is om wat risico te nemen, zou zijn premies kunnen onderbrengen in een tak 23. Hierbij wordt het geld dat je jaarlijks spaart, belegd in beleggingsfondsen. Het voordeel hierin is dat je rendement waarschijnlijk hoger zal liggen dan bij een tak 21. Maar aangezien beleggen nog steeds heel wat risico inhoud, is ook dit nooit helemaal zeker. Op lange termijn wordt het risico van een belegging natuurlijk wel steeds kleiner. Ook een combinatie van tak 21 en tak 23 is mogelijk in een levensverzekering pensioensparen.

Groen beleggen Steeds meer en meer kiezen mensen om via hun pensioensparen duurzaam te beleggen. Duurzame fondsen houden naast het financiële ook rekening met het milieu, de maatschappij en bestuur. Met andere woorden: door je geld te beleggen in duurzame fondsen, steun je duurzame bedrijven en kan je er zeker van zijn dat jouw geld zo min mogelijk naar milieuonvriendelijke of inhumane praktijken gaat. Duurzame fondsen werden op Europees niveau benoemd tot artikel 8 en 9.

  • Artikel 8 zijn fondsen die klimaat-, milieu- of sociale kenmerken actief bevorderen

  • Artikel 9 zijn fondsen die zich specifiek richten op het behalen van een duurzaamheidsdoel


Wist-je-datje: wanneer je jouw verzekering afsluit via een verzekeringsmaatschappij, dan gaat het geld bij overlijden naar een door de verzekeringsnemer gekozen begunstigde. Die vervolgens ten alle tijden aangepast kan worden. Dit is anders als je bijvoorbeeld de verzekering aangaat bij een bank. In dit geval komt het geld altijd in de nalatenschap terecht…

Heb je graag nog bijkomende informatie? Wij adviseren je graag verder!


Commentaires


bottom of page